Sau ce am mai facut intre timp...de la coada la cap, nu invers.
Si fiindca imaginile spun mai mult decat o mie de cuvinte le lasam pe ele sa va povesteasca.
PS: Probabil ca de acum am sa tot urc genul asta de filmulete, imi este mult mai usor in special daca sunt multe poze, sunt si mai usor de urmarit si nu ocupa la fel de mult spatiu in postare... Ne-am inteles? Daca sunt probleme dati de veste.
Cursul de limba daneza l-am inceput pe 23 martie, in fiecare marti si joi, de la 17:15 la 18:45. Nimic deosebit pana acum, doar ca de atunci pana in prezent am avut onoarea sa fim antrenati intr-ale danezei de 4 dascali; putin cam confuza treaba. Si parca nu era de ajuns, joia trecuta ultima profa a trebuit sa decida(din ordinele de sus ale sefilor) ca 4 studenti(eu, alex, o tipa din Peru si un tip din Brazilia- cuplurile clasei) sa fie mutati intr-un alt grup de studiu, un asa numit al celor care invata mai repede decat ceilalti (????) --> un al 5-lea dascal...uhuhu
Asadar si prin urmare, alta profa, alta pronuntie :(
O veste buna ar fi ca ultima profa, o tipa foarte draguta, mai lucreaza si la un restaurant si imi spunea ca sefa ei ar avea nevoie de inca o persoana. Asa ca e posibil ca pe timpul verii sa mai am inca un job. Nu e cazul sa ma bucur foarte tare, ca de obicei cand fac asta, nu iese nimic bun. Dar va tinem la curent.
Joi dimineata la 3:30 eram pregatita (doar sufleteste) sa merg cu puiu la livrat ziare :D....O noapte rece si neprietenoasa, un cartier ametit dar foarte linistit, si un pui foarte activ si dedicat muncii sale. O reteta perfecta pentru nesomn. Il respect pe Alex ca are curajul si puterea sa faca asa ceva, si daca eram seful lui l-as fi platit dublu pentru ceea ce face.
Azi in Odense e o vreme cum rar avem parte: soare, 8 grade, nu bate vantul...o zi perfecta pentru un gratar. Asa ca ne inarmam ghiozdanele cu pulpe de pui, mici, vin si bere, vom traversa orasul 8 km si ajungem in Rasmus Rask la gratar.
Va uram o zi frumoasa si voua!
- · 2 pulpe intregi de pui (nu am avut piept )
- · 8 cartofi de marime medie
- · 500g smantana
- · 1 ceapa
- · 200g cascaval
- · 200g ciuperci (din borcan)
- · 1 lingura ulei
- · sare, piper
- · 500g faina
- · 20g drojdie (jumatate de cubuletz de drojdie proaspata) sau 1 pliculetz de drojdie uscata
- · 300ml H2O
- · 1 lingurita de zahar
- · 1 lingurita de sare
- · 4 linguri de ulei
- · Optional- seminte de chimen
Sau cum chiulul de la scoala poate fi util...cine v-a zis ca nu e sanatos s-a inselat amarnic - cum altfel puteam eu sa imi gasesc de lucru incepand de luni daca nu imi venea inspiratia sa "fug"de la cursuri la cei care se ocupa de distributia de ziare in Odense.
Deci asa se face ca de luni incep sa imi castig independenta si sa sterg incetul cu incetul stampila aia de "parazit social" care trona pe spinarea mea.
O sa am sentimente de regret ca am ales un traseu saptamanal, dar daca vine vara o sa fie bine...trebuie sa fie bine! Ruta nu e foarte departe insa dupa schita primita zona pare un pic complicata - ramane de vazut la fata locului.
Intre timp am primit si carutul pentru care am sa platesc 600 DKK in rate de cate 60 DKK oprite automat din salariu. Urmeaza sa vina si contractul pentru care am dat detaliile necesare (nume, cpr si cont bancar) - dar asta o sa mai implice niste plimbari si la SKAT (fiscul danez) pentru inregistrarea lui si eliberarea tax cardului. Detalii despre cat ce si cum pot sa dau abia dupa ce primesc contractul.
Deh, v-am zis eu ca o sa iasa candva soarele si pe strada mea!?
Azi gandesc la rece si trebuie sa recunosc ca aceia suntem noi, cativa copii fara minte din Landbrugsvej 105. Consumul excesiv de alcool, imaginatia bogata, mintile neobosite de facultate (ca doar a fost vacanta de Paste) si un sentiment puternic de razbunare (amintesc aici de polonezii carora li se pare amuzant sa puna un teanc de biciclete in fata usii, astfel incat sa ne blocheze iesirea din casa) au fost factorii determinanti pentru un "joc" aparent nevinovat, dar care sigur a ranit psihic cateva persoane din camin.
Fursecuri arabesti cu nuca de cocos
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 ou intreg
1 galbenus
1 lingura apa
120 ml ulei
120 gr zahar
0,5 lingurita rasa - praf de copt
esenta vanilie
300 gr faina
Pentru "finisaj":
1 borcanel de gem de caise
150-200 gr fulgi nuca de cocos
Preparare:
Se amesteca ouale cu lingura de apa, se adauga zaharul si stropul de vanilie si se bate totul foarte bine cu mixerul. Se adauga si uleiul si mixam totul bine.
Adaugam faina amestecata in prealabil cu praful de copt.
Aluatul obtinut trebuie sa nu fie lichid dar nici tare...insa suficient ca sa putem modela cu mainile unse cu un pic de ulei bilute de 2-3 cm in diametru. Se aseaza la distanta una de alta pe hartia de copt in tava sau pe staniol pe grilajul metalic din cuptor.
Le coacem in cuptor preincalzit la 170-180 grade Celsius cam 10 minute se urmareste totusi cuptorul pentru ca fursecurile nu trebuie sa fie rumenite - au culoare palida si sunt putin crapate.
Se pot scoate din tava dupa 3 minute si se lasa sa se raceasca bine.
Pentru "finisare" vom incalzi putin gemul de caise si eventual vom baga putin mixerul
- ca sa sfaramam eventualele bucatele de fructe.
Fursecurile reci le vom da prima data prin gem iar apoi prin nuca de cocos.
Se aseaza pe farfurii/tavi si se servesc dupa cateva ore cand de la gem se vor imuia sivor deveni pufoase.
Cataif
Ingrediente
400 g fidea f subtire
300 g zahar
500 ml apa
50 g unt
400 g frisca
esenta de vanilie
(eu am folosit Butter Vanilla de la Dr Oetker)
Preparare:
Ungem o tava cu unt topit apoi asezam fideaua in strat subtire pe toata suprafata tavii. Se bag tava in cuptorul preincalzit la foc potrivit pana se rumeneste usor in jur de 15minute.
Intre timp facem un sirop din apa si zahar, il lasam sa fiarba pana incepe sa se lege putin.Luam de pe foc si punem esenta de vanilie.
Scoatem tava de la cuptor dupa cele 15 min (sau mai mult, in functie de cuptor) si turnam deasupra, uniform, siropul. Mai dam din nou tava la cuptor pana lichidul este absorbit de fidea, alte 15-20 minute
O sa vedem ca datorita siropului, din fidea s-a format o foaie ca un blat.
Scoatem de la cuptor si lasam sa se raceasca (acoperim tava cu hartie de copt sau folie de alum sa nu se intareasca fideaua).
Intre timp batem frisca.
Cand fideaua s-a racit o taiem in doua, punem pe o jumatate punem un strat de frisca si deasupra acoperim cu cealalta jumatate. Punem si deasupra frisca si dam la frigider pt cca 2-3 ore sa aiba timp sa se inmoaie fideaua.
Se portioneaza si se serveste.
Fursecuri cu susan
Ingrediente:
- 250 g. faina
- 250 g. zahar
- 250 g. nuca macinata
- 250 g. margarina
- susan
Preparare:
Se amesteca margarina cu zaharul.
Se adauga faina si nuca macinata.
Se tine intreaga compozitie timp de 20-30 de minute la frigider; apoi se formeaza cu mana bilute de aluat, care se tavalesc prin susan (se pot lasa sub forma de bilute sau se turtesc).
Se coc fursecurile 15-20 de minute, la 180 grade C pe foaie de copt sau staniol, pana devin crocante: Se lasa sa se raceasca si se transfera intr-o cutie care se inchide etans.
Cel mai bine se servesc abia a doua zi.
Cea de a doua varianta a filmului este HighDefinition si se poate viziona si pe tot ecranul (se da click pe film pentru a porni vizualizarea iar apoi se muta cursorul mouse-ului spre partea dreapta jos a filmului si se da click pe iconita cu patratul - e ultima pe bara care apare).