Fursecuri arabesti cu nuca de cocos
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 ou intreg
1 galbenus
1 lingura apa
120 ml ulei
120 gr zahar
0,5 lingurita rasa - praf de copt
esenta vanilie
300 gr faina
Pentru "finisaj":
1 borcanel de gem de caise
150-200 gr fulgi nuca de cocos
Preparare:
Se amesteca ouale cu lingura de apa, se adauga zaharul si stropul de vanilie si se bate totul foarte bine cu mixerul. Se adauga si uleiul si mixam totul bine.
Adaugam faina amestecata in prealabil cu praful de copt.
Aluatul obtinut trebuie sa nu fie lichid dar nici tare...insa suficient ca sa putem modela cu mainile unse cu un pic de ulei bilute de 2-3 cm in diametru. Se aseaza la distanta una de alta pe hartia de copt in tava sau pe staniol pe grilajul metalic din cuptor.
Le coacem in cuptor preincalzit la 170-180 grade Celsius cam 10 minute se urmareste totusi cuptorul pentru ca fursecurile nu trebuie sa fie rumenite - au culoare palida si sunt putin crapate.
Se pot scoate din tava dupa 3 minute si se lasa sa se raceasca bine.
Pentru "finisare" vom incalzi putin gemul de caise si eventual vom baga putin mixerul
- ca sa sfaramam eventualele bucatele de fructe.
Fursecurile reci le vom da prima data prin gem iar apoi prin nuca de cocos.
Se aseaza pe farfurii/tavi si se servesc dupa cateva ore cand de la gem se vor imuia sivor deveni pufoase.
Cataif
Ingrediente
400 g fidea f subtire
300 g zahar
500 ml apa
50 g unt
400 g frisca
esenta de vanilie
(eu am folosit Butter Vanilla de la Dr Oetker)
Preparare:
Ungem o tava cu unt topit apoi asezam fideaua in strat subtire pe toata suprafata tavii. Se bag tava in cuptorul preincalzit la foc potrivit pana se rumeneste usor in jur de 15minute.
Intre timp facem un sirop din apa si zahar, il lasam sa fiarba pana incepe sa se lege putin.Luam de pe foc si punem esenta de vanilie.
Scoatem tava de la cuptor dupa cele 15 min (sau mai mult, in functie de cuptor) si turnam deasupra, uniform, siropul. Mai dam din nou tava la cuptor pana lichidul este absorbit de fidea, alte 15-20 minute
O sa vedem ca datorita siropului, din fidea s-a format o foaie ca un blat.
Scoatem de la cuptor si lasam sa se raceasca (acoperim tava cu hartie de copt sau folie de alum sa nu se intareasca fideaua).
Intre timp batem frisca.
Cand fideaua s-a racit o taiem in doua, punem pe o jumatate punem un strat de frisca si deasupra acoperim cu cealalta jumatate. Punem si deasupra frisca si dam la frigider pt cca 2-3 ore sa aiba timp sa se inmoaie fideaua.
Se portioneaza si se serveste.
Fursecuri cu susan
Ingrediente:
- 250 g. faina
- 250 g. zahar
- 250 g. nuca macinata
- 250 g. margarina
- susan
Preparare:
Se amesteca margarina cu zaharul.
Se adauga faina si nuca macinata.
Se tine intreaga compozitie timp de 20-30 de minute la frigider; apoi se formeaza cu mana bilute de aluat, care se tavalesc prin susan (se pot lasa sub forma de bilute sau se turtesc).
Se coc fursecurile 15-20 de minute, la 180 grade C pe foaie de copt sau staniol, pana devin crocante: Se lasa sa se raceasca si se transfera intr-o cutie care se inchide etans.
Cel mai bine se servesc abia a doua zi.
Situația la zi, vineri, 17 ianuarie
Acum 13 ore
Ah, nu puteai sa postezi retetele aseta mai devreme cu o zi? Azi am fost la cumparaturi, chiar si in piata, iar maine chiar nu mai vreau sa umblu prin magazine...
Ghinion...Uitasem de ele, dar am vorbit cu tata si mi-am adus aminte ca i-am promis reteta de cataif ca mi-a trimis la schimb fidea sa pot sa o fac si eu, ca noi nu am reusit sa gasim aici inca...
Poate data viitoare! :P Eu nici nu m-am uitat dupa fidea (mi-au fugit ochii dupa noodles in Lidl :D), dar celelalte retete par usor de facut. Sper sa gasesc nuca in piata, caci cocos sigur e...
daca nu gasesti nuca poti sa iei alune de padure sigur gasesti in supermarket in pungute...le macini ca si pe nuca pe razatoare sau ceva de gen si merge la fel de bine noi asa am facut...am uitat sa scriu asta in reteta.